Συλλογή σπόρων λεβάντας: Συγκομιδή αρωματικών ανθοφοριών

Οδηγός συλλογής και συγκομιδής σπόρων λεβάντας

Η λεβάντα είναι ένα ευέλικτο και αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με διάφορους τρόπους, από αρώματα και σαπούνια μέχρι τσάγια και αρωματικά φαγητού. Εκτός από το ευχάριστο άρωμα και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, πολλοί άνθρωποι παρασύρονται από την ομορφιά του φυτού της λεβάντας.

Εάν είστε λάτρης της λεβάντας, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε τη συγκομιδή των σπόρων για να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά ή ακόμα και να ξεκινήσετε τη δική σας φάρμα λεβάντας. Ωστόσο, η συλλογή και η συγκομιδή σπόρων λεβάντας μπορεί να είναι λίγο δύσκολη αν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συλλογή και τη συγκομιδή σπόρων λεβάντας, συμπεριλαμβανομένου του πότε και του τρόπου συγκομιδής τους, του τρόπου αποθήκευσης τους σωστά και του τρόπου πολλαπλασιασμού νέων φυτών. Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα είστε σε καλό δρόμο για να γίνετε ειδικός συλλέκτης σπόρων λεβάντας!

1. Γιατί σπόροι λεβάντας;

Η λεβάντα είναι ένα όμορφο και ευέλικτο βότανο που χρησιμοποιείται όχι μόνο για το υπέροχο άρωμά του αλλά και για τις πολλές φαρμακευτικές και γαστρονομικές του ιδιότητες. Η συλλογή και η συγκομιδή σπόρων λεβάντας μπορεί να είναι μια ανταποδοτική και ευχάριστη εμπειρία για κάθε κηπουρό ή λάτρη της λεβάντας.

Η καλλιέργεια λεβάντας από σπόρους είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να αυξήσετε τον αριθμό των φυτών στον κήπο ή τη φάρμα σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε μια συγκεκριμένη ποικιλία λεβάντας που αγαπάτε. Οι σπόροι λεβάντας μπορούν να συλλεχθούν από υπάρχοντα φυτά ή να αγοραστούν από αξιόπιστους προμηθευτές σπόρων.

Η συγκομιδή και η συλλογή σπόρων λεβάντας μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τη φύση και τις μεταβαλλόμενες εποχές. Τα φυτά λεβάντας παράγουν όμορφα λουλούδια που δεν είναι ελκυστικά μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.

Επιπλέον, η συλλογή και η συγκομιδή σπόρων λεβάντας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η διατήρηση αυτού του υπέροχου φυτού. Με την αποθήκευση και την κοινή χρήση σπόρων, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ποικιλίας λεβάντας για να την απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές. Συνολικά, η συλλογή και η συγκομιδή σπόρων λεβάντας είναι ένας διασκεδαστικός, ικανοποιητικός και βιώσιμος τρόπος καλλιέργειας αυτού του όμορφου και χρήσιμου βοτάνου.

2. Πότε να μαζέψετε σπόρους λεβάντας;

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή σπόρων λεβάντας, το χρονοδιάγραμμα είναι το παν. Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των σπόρων λεβάντας είναι όταν τα άνθη έχουν ωριμάσει πλήρως αλλά πριν αρχίσουν να στεγνώνουν και να μαυρίζουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με την τοποθεσία και το κλίμα σας.

Για να προσδιορίσετε εάν τα άνθη της λεβάντας σας είναι έτοιμα για συγκομιδή, αναζητήστε σημάδια ωριμότητας, όπως ζωηρό χρώμα, έντονο άρωμα και λουλούδια που είναι πλήρως ανοιχτά και αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Μπορείτε επίσης να πιέσετε απαλά τα λουλούδια για να δείτε αν αρχίζουν να σχηματίζονται οι σπόροι μέσα.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τη συγκομιδή σπόρων λεβάντας πολύ νωρίς ή πολύ αργά, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα της συγκομιδής σας. Εάν συγκομίσετε πολύ νωρίς, οι σπόροι μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί πλήρως και να μην βλαστήσουν σωστά. Αν περιμένετε πολύ, τα λουλούδια μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να ξεραίνονται και να ρίχνουν τους σπόρους τους, με αποτέλεσμα χαμηλότερη απόδοση.

Συνοψίζοντας, η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των σπόρων λεβάντας είναι όταν τα άνθη έχουν ωριμάσει πλήρως και πριν αρχίσουν να στεγνώνουν και να μαυρίζουν. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα έχετε μια άφθονη και υψηλής ποιότητας σοδειά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για διάφορους σκοπούς, όπως για την παρασκευή αιθέριων ελαίων, ποτ πουρί ή φακελάκια.

3. Αναγνώριση ώριμων σπόρων λεβάντας

Αν είστε όπως οι περισσότεροι κηπουροί, πιθανότατα έχετε συλλέξει σπόρους λεβάντας κάποια στιγμή στην κηπουρική σας καριέρα. Γνωρίζατε όμως ότι η λεβάντα είναι ένα ανθεκτικό ετήσιο που μπορεί να συλλεχθεί όλο το χρόνο;

Η λεβάντα είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το κλίμα, η λεβάντα μπορεί να αναπτυχθεί ως ετήσια, διετής ή πολυετής. Τα ετήσια φυτά μεγαλώνουν, ανθίζουν και μετά πεθαίνουν. Οι Biennials μεγαλώνουν δύο εποχές λουλουδιών και μετά πεθαίνουν. Τα πολυετή φυτά αναπτύσσονται για τρεις ή περισσότερες εποχές και μπορεί να είναι θάμνοι, αμπέλια ή δέντρα.

Για να αναγνωρίσετε ώριμους σπόρους λεβάντας, αναζητήστε πρώτα συστάδες λουλουδιών που είναι είτε μοβ, ροζ ή λευκά. Τα άνθη πρέπει να βρίσκονται κοντά στην κορυφή του φυτού και τα πέταλα να απλώνονται. Μόλις εντοπίσετε ώριμους σπόρους λεβάντας, ήρθε η ώρα για τη συγκομιδή!

4. Πώς να συλλέξετε σωστά τους σπόρους λεβάντας;

Αν θέλετε να συλλέξετε σπόρους λεβάντας, ο συγχρονισμός είναι το παν. Η καλύτερη στιγμή για να συλλέξετε σπόρους λεβάντας είναι όταν οι μίσχοι των λουλουδιών έχουν γίνει καφέ και στεγνοί. Αυτό συμβαίνει συνήθως προς το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Όταν συλλέγετε σπόρους λεβάντας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι ή ένα ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε τα κοτσάνια. Κόψτε τα κοτσάνια ακριβώς κάτω από τη βάση του κεφαλιού του σπόρου και φροντίστε να αφήσετε λίγο στέλεχος κολλημένο στο κεφάλι του σπόρου.

Αφού μαζέψετε τα κεφάλια σπόρων λεβάντας, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα ή φάκελο. Φροντίστε να επισημάνετε την τσάντα ή το φάκελο με την ημερομηνία και την ποικιλία της λεβάντας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τη συλλογή σας. Αποθηκεύστε τη σακούλα σε ξηρό, δροσερό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να μαζέψετε τους σπόρους.

Για να μαζέψετε τους σπόρους, τρίψτε απαλά τις κεφαλές των σπόρων ανάμεσα στα δάχτυλά σας πάνω από ένα καθαρό λευκό φύλλο χαρτιού. Αυτό θα κάνει τους σπόρους να πέσουν έξω από την κεφαλή του σπόρου και πάνω στο χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα ή άδεια κεφάλια σπόρων πριν αποθηκεύσετε τους σπόρους σε αεροστεγές δοχείο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παράγουν σπόρους όλες οι ποικιλίες λεβάντας, γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας και να επιλέξετε ποικιλίες που παράγουν σπόρους εάν ενδιαφέρεστε να συλλέξετε σπόρους. Με τον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη τεχνική, η συλλογή και η συγκομιδή σπόρων λεβάντας μπορεί να είναι μια ανταποδοτική και ευχάριστη εμπειρία.

5. Συμβουλές για την αποθήκευση των σπόρων λεβάντας

Αφού συλλέξετε και μαζέψετε τους σπόρους λεβάντας σας, είναι σημαντικό να τους αποθηκεύσετε σωστά για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία και τη βιωσιμότητά τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποθήκευση σπόρων λεβάντας:

1. Στεγνώστε τους σπόρους: Πριν αποθηκεύσετε τους σπόρους, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνοί. Απλώστε τα σε μια χαρτοπετσέτα ή ένα κομμάτι ύφασμα για μια ή δύο μέρες για να στεγνώσουν εντελώς.

2. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία: Μόλις στεγνώσουν οι σπόροι, αποθηκεύστε τους σε αεροστεγή δοχεία, όπως γυάλινα βάζα ή πλαστικά δοχεία. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι εντελώς καθαρό και στεγνό πριν προσθέσετε τους σπόρους.

3. Επισημάνετε τα δοχεία: Είναι σημαντικό να επισημαίνετε τα δοχεία με τον τύπο της λεβάντας και την ημερομηνία συγκομιδής. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τους σπόρους και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πρώτα τους παλαιότερους σπόρους.

4. Φυλάσσετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος: Οι σπόροι λεβάντας πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως ντουλάπι ή ντουλάπι. Αποφύγετε την αποθήκευση τους σε άμεσο ηλιακό φως ή σε υγρό περιβάλλον καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητά τους.

5. Ελέγχετε τακτικά τους σπόρους: Ελέγχετε τακτικά τους σπόρους για τυχόν σημάδια μούχλας ή υγρασίας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια μούχλας ή υγρασίας, αφαιρέστε αμέσως τους προσβεβλημένους σπόρους.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι σπόροι λεβάντας σας παραμένουν βιώσιμοι για αρκετά χρόνια, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε την ομορφιά και το άρωμα της λεβάντας για τα επόμενα χρόνια.

6. Πώς να φυτρώσετε σπόρους λεβάντας;

Η βλάστηση των σπόρων λεβάντας μπορεί να γίνει με μερικούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο πιο συνηθισμένος και ευκολότερος τρόπος είναι να τους ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους σε δίσκους σπόρων ή μικρές γλάστρες. Δείτε πώς να το κάνετε.

Αρχικά, γεμίστε τους δίσκους σπόρων ή τις μικρές γλάστρες σας με ένα καλής ποιότητας αρχικό μείγμα σπόρων. Ποτίστε ελαφρά το χώμα και στη συνέχεια πασπαλίστε τους σπόρους λεβάντας πάνω από το χώμα. Μην σκεπάζετε τους σπόρους με χώμα, γιατί χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους δίσκους σπόρων ή τις γλάστρες σε μια ζεστή, φωτεινή τοποθεσία. Οι σπόροι λεβάντας χρειάζονται θερμοκρασία περίπου 70°F (21°C) για να βλαστήσουν, οπότε φροντίστε να διατηρούνται σε ζεστό μέρος.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι πολύ υγρό, καθώς οι σπόροι της λεβάντας μπορεί να σαπίσουν εάν ποτιστούν υπερβολικά. Μπορείτε να καλύψετε τους δίσκους σπόρων ή τις γλάστρες με πλαστική μεμβράνη για να διατηρήσετε την υγρασία μέσα και να δημιουργήσετε ένα μίνι φαινόμενο θερμοκηπίου.

Σε περίπου 2-3 ​​εβδομάδες, θα αρχίσετε να βλέπετε μικρά σπορόφυτα λεβάντας να ξεπροβάλλουν. Μόλις αποκτήσουν μερικά σετ φύλλα, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα βλαστήσουν όλοι οι σπόροι λεβάντας, επομένως να είστε έτοιμοι να φυτέψετε περισσότερους σπόρους από αυτούς που χρειάζεστε. Επίσης, ορισμένες ποικιλίες λεβάντας είναι πιο εύκολο να βλαστήσουν από άλλες, οπότε κάντε την έρευνά σας πριν ξεκινήσετε τους σπόρους σας. Με λίγη υπομονή και φροντίδα, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας όμορφα φυτά λεβάντας από σπόρους.

7. Μεταφύτευση δενδρυλλίων λεβάντας

Η μεταφύτευση δενδρυλλίων λεβάντας είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία καλλιέργειας λεβάντας από σπόρους. Μόλις τα σπορόφυτα λεβάντας σας αυξηθούν σε περίπου 2-3 ​​ίντσες ύψος, είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο σας.

Πριν από τη μεταφύτευση, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι υγρό και στραγγίζει καλά. Γεμίστε μια μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα και δημιουργήστε μια τρύπα στο κέντρο. Αφαιρέστε απαλά το δενδρύλλιο από την τρέχουσα γλάστρα του και τοποθετήστε το στην τρύπα. Γεμίστε τη γλάστρα με χώμα, φροντίζοντας το χώμα να είναι σφιχτό και συμπαγές γύρω από το δενδρύλλιο.

Όταν μεταφυτεύετε δενδρύλλια λεβάντας στον κήπο σας, φροντίστε να επιλέξετε μια ηλιόλουστη τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Προετοιμάστε το έδαφος προσθέτοντας λίπασμα ή άλλη οργανική ύλη και δημιουργήστε μια τρύπα αρκετά βαθιά ώστε να χωρέσει ολόκληρη τη ριζική σφαίρα του δενδρυλλίου. Αφαιρέστε απαλά το δενδρύλλιο από τη γλάστρα του και τοποθετήστε το στην τρύπα, φροντίζοντας η κορυφή της ρίζας να είναι επίπεδη με το γύρω χώμα. Γεμίστε την τρύπα με χώμα και πιέστε σταθερά γύρω από το δενδρύλλιο για να βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό.

Αφού μεταφυτευθούν τα σπορόφυτα λεβάντας σας, φροντίστε να τα ποτίζετε τακτικά και να τους παρέχετε άφθονο ηλιακό φως. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα σπορόφυτα λεβάντας σας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν, δημιουργώντας τελικά όμορφα λουλούδια και σπόρους για μελλοντικές συγκομιδές.

8. Πώς να φροντίζετε τα φυτά λεβάντας;

Η λεβάντα είναι ένα ανθεκτικό και χαμηλής συντήρησης φυτό, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή επιλογή για καλλιέργεια σε κήπους και σε φάρμες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν φροντίζετε τα φυτά λεβάντας, εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι αναπτύσσονται καλά και παράγουν πολλά άνθη και σπόρους.

Πρώτον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά λεβάντας σας λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως. Τα φυτά λεβάντας ευδοκιμούν στον ήλιο, οπότε βεβαιωθείτε ότι φυτεύονται σε σημείο όπου θα δέχονται τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακό φως κάθε μέρα. Επιπλέον, τα φυτά λεβάντας προτιμούν εδάφη με καλή στράγγιση, επομένως μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε το έδαφος σας με άμμο ή χαλίκι για να βελτιώσετε την αποστράγγιση εάν φυτεύετε σε βαρύ αργιλώδες έδαφος.

Όσον αφορά το πότισμα, τα φυτά λεβάντας δεν τους αρέσει να είναι πνιγμένα, επομένως είναι σημαντικό να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Αντίθετα, ποτίστε βαθιά τα φυτά λεβάντας σας μία φορά την εβδομάδα και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμών. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να κάνετε σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά λεβάντας σας για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος και να κρατήσετε μακριά τα ζιζάνια.

Τέλος, το κλάδεμα είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας των φυτών λεβάντας. Για να ενθαρρύνετε την θαμνώδη ανάπτυξη και να αποτρέψετε τα φυτά σας από το να γίνουν πολύ μακροβούτια, είναι καλύτερο να κλαδεύετε τα φυτά λεβάντας σας πίσω κατά περίπου το ένα τρίτο κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας τακτοποιημένα και τακτοποιημένα, και επίσης θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη και την άφθονη ανθοφορία τα επόμενα χρόνια.

9. Χρήσεις για λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η πιο κοινή χρήση της λεβάντας είναι στην αρωματοθεραπεία, όπου το άρωμά της χρησιμοποιείται για την προώθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, καθώς έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπραϋντική και επούλωση του δέρματος.

Εκτός από τις ηρεμιστικές και θεραπευτικές της ιδιότητες, η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική. Η λεπτή λουλουδένια γεύση του το καθιστά δημοφιλές συστατικό σε επιδόρπια, όπως μπισκότα λεβάντας, κέικ και παγωτό. Η λεβάντα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση λαδιού και ξιδιού, προσθέτοντας μια μοναδική και νόστιμη γεύση σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες.

Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι. Τα φακελάκια λεβάντας μπορούν να τοποθετηθούν σε συρτάρια ή να κρεμαστούν σε ντουλάπες για να κρατούν τα ρούχα να μυρίζουν φρέσκια και να διώχνουν τον σκόρο. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να προστεθεί σε προϊόντα καθαρισμού για ένα φρέσκο ​​και φυσικό άρωμα που έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Τέλος, η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης σε χειροτεχνίες και έργα DIY. Η λεβάντα μπορεί να στεγνώσει και να χρησιμοποιηθεί σε ποτ πουρί, στεφάνια και άλλα διακοσμητικά έργα. Η λεβάντα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φυσικών βαφών για υφάσματα και νήματα.

Συνολικά, η λεβάντα είναι ένα πραγματικά ευπροσάρμοστο φυτό με πολλές χρήσεις. Είτε το χρησιμοποιείτε για τις ηρεμιστικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, είτε στη μαγειρική, είτε σε χειροτεχνίες και έργα DIY, η λεβάντα είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κάθε σπίτι.

10. Συμπέρασμα και τελικές σκέψεις

Αυτός ο οδηγός σας έχει δώσει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τον τρόπο συλλογής και συγκομιδής σπόρων λεβάντας. Η λεβάντα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Εάν είστε νέοι στο βότανο ή απλά θέλετε να αυξήσετε τη συγκομιδή σας, ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά λεβάντας σας.

Ελπίζουμε να σας άρεσε η ανάρτηση του ιστολογίου μας σχετικά με τον τρόπο συλλογής και συγκομιδής σπόρων λεβάντας. Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές φυτό που έχει πολλά οφέλη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Περιγράψαμε τα βήματα που απαιτούνται για τη συλλογή και τη συγκομιδή σπόρων λεβάντας και είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες. Φροντίστε να μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου με τους φίλους σας και ελπίζουμε ότι θα μπορείτε να απολαύσετε τα πολλά οφέλη της λεβάντας στο μέλλον!

———————————

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *